Værd at vide om udespa

Udespa værd at vide?

Når du køber et udespa, er det sikkert ud fra et ønske om, at gør noget godt for dig selv og din familie og give jer et sted at slappe af, hvor I kan nyde livet og hinandens selskab. Eller at have et sted, hvor du kan lade tankerne flyve, imens du er omsluttet af dejlig varmt vand og modtager en dejlig opkvikkende massage på samme tid. Et udespa, står altid klar med vand i, så du behøver ikke at have planlagt en tur i karret, lang tid i forvejen, men kan bruge det helt spontant, hvis lysten skulle melde sig.

Et udendørs spa, er også en fantastisk ting at have. Her får du virkelig fornemmelsen af forskellen og glæderne ved de fire årstider.
En sommeraften, mens solen er ved at gå ned, og svalerne flyver over hovedet på dig, eller en vintermorgen med frost i træerne og sne på terrassen, mens du sidder der, godt beskyttet af det varme vand. To vidt forskellig oplevelser, med dit udespa som omdrejningspunkt.

Også placeringen af dit udendørs spa, betyder meget for oplevelsen. Skal den installeres hjemme hos dig selv, eller i en sommerbolig?
Bor du i byen, får du en helt speciel stemning i kroppen, når du sidder og slapper af, mens du kan fornemme byens aktivitet i baggrunden.
Bor du på landet, eller er udespa´en installeret i dit sommerhus, kan du få naturen helt ind i sjælen, mens du sidder og kigger ud over marker, skoven, eller hvad du nu har i din baghave. Måske kommer der et dyr helt tæt på.
Ved sociale lejligheder, kan du inviterer dine venner med en tur i spabadet, og I kan holde jeres egen lille havefest. Her vil et udespa også få en fremtrædende rolle. 


Inden du får glæde af alle disse ting, skal du jo først have anskaffet dig et udendørs spa.
Her er der mange ting du skal kigge efter, for som med alt andet, så kan der være stor forskel på det du kan finde på markedet.

Valg af udendørsspa!

Når du skal finde ud af hvad du vil købe, er der et par ting du skal have styr på. De kommer her!

Hvor skal spabadet stå? Altså, hvad er de fysiske rammer der hvor spa´et skal stå! Er det på en altan, tag-terrasse, som måske kan begrænse mulighederne, eller er det et sted hvor der er rigelig med plads.

Hvor mange personer skal der være plads til? Hvor stor er jeres familie? Skal der være plads til alle på en gang? Har I ofte gæster, som der også skal være plads til? Der findes små udepa med plads til 2 personer, op til store kar med plads til 8-12 personer. Det mest brugte er kar med 5-6 pladser.

Hvilket uderlag skal spa´et stå på? Specielt på altaner, eller hævede træ terrasser, skal man være opmærksom på om det kan bære vægten af karret, det er trods alt næsten et par tusind kilo man sætter ind, når der kommer vand i. Dvs. op til 500 kg. pr m2. Herudover kommer vægten på personerne som bader! Ved placering i en have, anbefales det, at man støber et beton dæk på mindst 10 cm, som den kan stå på, så den ikke synker ned i et blødt underlag.

Termolåg og isolering? I Danmark er strøm en del dyrere end i mange andre lande. Så man kan sige at kvaliteten af, hvor godt karret er isoleret, er ekstra vigtig i Danmark, da det kan betyde en forskel på flere tusinde kroner om året i forbrug. Så de penge man umiddelbart har sparet ved at købe et billigt udespa, kan hurtigt forsvinde ud i den blå luft, hvis isoleringen ikke er i orden.
Skåret ud i pap, er det sådan at de best isolerede kar bruger mindre en halvdelen af et dårligt isoleret kar.


El-tilslutning? Tjek altid oplysningerne på det enkelte kar, men de fleste udendørs spa kører på 234V med 3x16A sikring. Og typisk skal ledningen være med minimum 2,5 mm kabler. Rådfør dig altid med en elektriker inden du installerer.
Når der er styr på dette, er det faktisk en ret enkel sag, at installere et udespa.

Nu har du købt dit kar, fået det installeret og skal til at hygge dig.
Det er faktisk ret simpelt at vedligeholde et udendørsspa, der er ikke ret meget du skal foretage dig i det daglige.
Her er lidt tips og information, om de ting du skal sørge for.


Vandpåfyldning? Et udendørsspa står med vand i året rundt. Det anbefales, at man skifter vandet 1-2 gange årligt, måske mere hvis det bruges af mange forskellige personer. 
Spa´en fyldes med en haveslange ned igennem filteret, helt enkelt og nemt. Når vandet skal ud igen, har de fleste udespa, en tømningsventil placeret for neden, på ydersiden. Her kan tilkobles en slange, så du kan lede vandet i et afløb. Vær opmærksom på miljøet, ved at tømmen karret på et tidspunkt, hvor der ikke er for mange, friske kemikalier i vandet.

Funktioner i udespa:

Udendørs spabade findes med mange forskellige betjeningsmuligheder og funktioner.
Som udgangspunkt er alle kar udstyret med vandmassage fra et varieret antal dyser i karrene. Typisk vil dyserne være placeret i ryglænet
på de forskellige siddepladser. Hver siddeplads er forskellige, så de har hver deres fokus på, hvor de skal massere og hvor kraftig
massagen skal være. Nogle siddepladser er indrettet så man sidder ret op og ned,
mens 1-2 pladser er indrettet, som såkaldte "lounge pladser", hvor man ligger ned med udstrakte ben.
Når der i nogle udespa, er flere dyser end i andre kar i samme størrelse, vil der være flere dyser pr. siddeplads, ofte til massage af benene.

Luftmassage: Er ikke så udbredt i udespa, som det er i indendørs kar, så ikke ret mange modeller er født med luftmassagedyser.
Til rigtig mange kar, har du dog mulighed for at tilkøbe luftdyser.

Pumper: Udespa med få dyser har tit bare en pumpe installeret, da det kan være nok til at drive alle dyser. 
Når der kommer flere dyser i karret, vil producenten ofte installere en ekstra pumpe, til at styre cirkulationen i karret,
den funktion, som sender vandet ud forbi varmelegemet og retur i karret i den rette temperatur. Denne pumpe, vil også sørge for en
svag cirkulation, når du ikke bruger karret, så det altid er klar til brug.

Varmelegeme: Alle udespa er udstyret med et varmelegeme... (Med mindre det er et brændfyrret vildmarkskar).

Lys: Langt de fleste udendørsspa har indbygget lys. Det giver en helt speciel oplevelse at sidde i aftenmørket i et oplyst spabad,
hvor farverne skifter i et roligt tempo. Nogle kar, er udstyret med en enkelt lampe i bunden af karret, mens andre har et mere 
avanceret lys-system hvor der komme lys fra flere små dioder, rundt omkring i karret. For eksempel rundt i kanten, og i vandfaldet.

Vandfald: Er måske stort ord at bruge, men ikke desto mindre, er det betegnelsen for et bredt armatur, som er placeret i karkanten.
Vandet cirkulere igennem vandfaldet, som man kan sætte sig under for at få vand ud over hoved og skuldre. 

Micro-Silk: Nogle producenter tilbyder dette system, som fungere ved at milioner af små micro bobler i vandet, påvirker din krop
på en positiv måde. Det modvirker blandt andet aldrings-effekterne i huden, rengør og styrker hudcellerne samt stimulere blodcirkulationen.
En virkelig effektiv behandling.

Saltvandssystem: Har forskellige navne fra producent til producent, for eksempel Smart Clear.
Med et saltvandssystem, slipper du for, at anvende klor produkter i dit udespa, da saltet omdannes til bromin, som sammen
med filteret, tager sig af urenheder. Dette system, får en separat styreenhed i karkanten.

Underholdningspakke: Forskellige underholdningspakker tilbydes af e enkelte producenter. Generelt handler det om, at du får indbyggede
højttalere i dit kar, så du kan tilkoble din smartphone, i-pad, eller lignende til karret og afspille musik herfra.
Så er grundlaget for en god fest på plads.

Spa kemi / vandkvalitet?

Du skal sørge for at vandet i dit spa hele tiden er i en ordentlig kvalitet, rent og uden bakterier. Til dette findes en række forskellige kemiske løsninger, som du kan benytte dig af.


PH Værdi: Du skal sørge for en god balance i dit badevand, ved at PH værdien holdes i mellem 7,0 og 7,4. Her får du det mest behagelige badevand, og de midler som du bruger til desinfektion, fungerer bedst ved en værdi her i mellem.
Du tester vandets PH værdi med et teststrip, eller et testsæt. Hvis det er nødvendigt, regulerer du herefter PH værdien, med et enten PH-up, eller PH-down produkt, (kan også hedde PH-plus eller PH-minus)  alt efter om værdien skal op eller ned. Læs altid vejledningen grundigt på de produkter som du benytter dig af. Der kan opstå kemiske reaktioner, hvis man blander to produkter.

Desinfektion: Når PH værdien er i orden kan du tilsætte et middel til desinfektion. Traditionelt har man altid brugt klor produkter til udespa, men de senere år, er der kommet flere klorfri produkter på markedet, som kan være oplagt at bruge hvis du, eller nogen i din familie har allergi problemer. Fælles for disse produkter, med eller uden klor, er at de er udviklet til, at bekæmpe og forhindrer bakterievækst i dit udespa. Har du ikke brugt dit spa i lang til, men ved at du skal bruge det i aften, kan du i god tid inden, give dit kar en "chock" behandling, så karret er renset når du skal bruge det nogle timer senere. Benytter du dig derimod ofte og spontant af dit spa, anbefales det, at du holder desinfektinen ved lige med en ugentlig, forebyggende behandling. Læs altid vejledningen på produktet grundigt inden brug.

Rensemidler: Indimellem, ofte inden du skal skifte vandet i dit udendørsspa, er det oplagt at rense det skjulte rørsystem på dit spa. I rørene kan der sætte sig diverse urenheder, som selvfølgelig for hygiejnens skyld, men ikke mindst for karrets holdbarhed´s skyld, er praktisk at få fjernet. Dette kan gøres med forskellige Pipe-Cleaner produkter.

Vandkvalitet: Udover de nævnte midler, findes der en række af forskellige midler til at forbedre, eller vedligeholde vandets kvalitet. Nogle midler er til jernholdigt vand, vand med meget kalk eller okker, eller blot til at gøre vandet mere klart. Andre midler et til at fjerne uønsket skum i overfladen af vandet. Der findes også midler til fjernelse af biofil og diverse andre organiske organismer i vandet. Mange af disse midler kan du vente med at anskaffe dig til det viser sig om du overhovedet har nogle af disse problemer, det er nemlig lang fra alle, som har brug for det,

Filterrens: Det er en fordel at have ekstra filtre til dit udespa. Et filter skal nemlig renses jævnligt. Det gøres ved, at stille det i en spand med en speciel rensevæske, natten over. Ved at have ekstra filtre, har du altid et rent filter klar til når du skal bade.